Z jakiego mleka wytwarzana jest prawdziwa bryndza?

Osoby zainteresowane charakterystycznym, ostrym smakiem serów owczych chętnie wykorzystują je w codziennej diecie. Zawierają one zdecydowanie więcej tłuszczu, białka i wapnia niż podobne produkty z mleka krowiego. Jeśli jesteś zdecydowany na włączenie ich do swojego menu, przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jak wygląda proces ich wytwarzania.
Przeczytaj również: Czym powinien wyróżniać się dobry sklep z częściami do ciągników?
Jak wytwarza się bryndzę?
Ten charakterystyczny pod względem smaku, zapachu i konsystencji podpuszczkowy ser owczy produkowany jest z mleka poddanego procesowi fermentacji. Surowiec ten jest delikatnie ogrzewany, a następnie odciskany z serwatki zwanej żętycą. Otrzymany w ten sposób produkt jest mielony, solony oraz poddawany procesowi dojrzewania w specjalnych, drewnianych formach. Bryndza majowa powstaje w stu procentach z mleka owczego, natomiast jesienno-zimowa wytwarzana jest z mleka owczego z dodatkiem twarogu z mleka krowiego. Pierwszy rodzaj ma łagodny smak i charakterystyczny aromat, drugi natomiast cechuje się ostrzejszym posmakiem z nutką goryczy.
Przeczytaj również: Jakie zegary będą pasować do nowoczesnych wnętrz?
Do czego pasuje bryndza?
Ten wyjątkowy pod każdym względem ser góralski ma bardzo szerokie zastosowanie. Doskonale smakuje na kanapkach i tostach, ale sprawdzi się też jako dodatek do zapiekanek, zup i sałatek z rybą wędzoną czy szynką. Świetnie komponuje się z rozmaitymi warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan, papryka itp. Można go również użyć do zabielania zup i sosów, np. grzybowego, a także jako farsz do pierogów i naleśników przygotowywanych na słono. Smakosze z pewnością znajdą dla niego wiele innych zastosowań.
Przeczytaj również: Jaki prezent dla motocyklisty?
Jakie składniki odżywcze ma ten ser?
Oprócz wspomnianych już wcześniej tłuszczu, białka i wapnia, w bryndzy są też:
- witaminy A, E,
- kilka witamin z grupy B,
- kwas linolowy.
Jest ona także doskonałym źródłem dobrych bakterii i probiotyków. Dlatego lekarze często zalecają spożywanie bryndzy osobom mającym problem z układem trawiennym lub immunologicznym. Badania wykazały, że mikroorganizmy probiotyczne znajdujące się w tym serze, mimo jego wysokiej kaloryczności, są potencjalnie pomocne w obniżeniu cholesterolu, poziomu cukru, a nawet ciśnienia krwi.
Alergia na laktozę a bryndza
Podczas procesu produkcji tego sera laktoza jest rozkładana na kwas mlekowy, dlatego gotowy produkt zawiera jej niewiele. Jest zatem bezpieczny dla osób z jej nietolerancją, a jego spożywanie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Chcesz przekonać się o walorach zdrowotnych i smakowych bryndzy? Odwiedź stronę sklepu i złóż zamówienie!
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Jakie produkty do włosów kręconych stosować?
Wiele kobiet marzy o sprężystych lokach lub miękkich falach, ale ich posiadanie wcale nie jest taką przyjemnością jak się wydaje. Przede wszystkim kręcone włosy potrzebują ściśle określonej pielęgnacji i odpowiedniego postępowania, inaczej bowiem nie tylko tracą kształt, ale też mocno się puszą, są

Śliwowica łącka w dobrej cenie — gdzie można znaleźć?
Produkty spożywcze wytwarzane na Podhalu przez górali cieszą się wielkim uznaniem. Chętnie wybierają je Polacy z całego kraju, a także zagraniczni turyści. Znane są zwłaszcza góralskie sery, ale tamtejsza kuchnia ma do zaoferowania znacznie więcej. Górale słyną też z wytwarzania tradycyjnych alkohol