Dom i Ogród

Czy prawdziwa bryndza jest dostępna online?

Redaktor

Redaktor

Wiele osób ceni sobie wyjątkowe walory serów góralskich, od lat produkowanych tradycyjnymi metodami. Mają one niepowtarzalny smak, a przy tym są zdrowe i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Można je wykorzystać do różnych potraw, podnosząc ich wartość odżywczą. Chcesz wiedzieć, jakie są możliwości ich zakupu? Przeczytaj dalszą część artykułu!

Rodzaje serów z Podhala

Wśród specjałów wytwarzanych u podnóża Tatr najbardziej znanym jest z pewnością oscypek, jednak dla tego regionu charakterystyczne są również takie sery jak bundz, korbacze i bryndza , produkowane z owczego mleka. Ostatni z tych góralskich przysmaków ma intensywny smak, a jego konsystencja przypomina pastę. Osoby zainteresowane ich zakupem mogą skorzystać z oferty sklepu internetowego z certyfikowanymi produktami.

Jak można wykorzystać bryndzę?

Ten dojrzały ser ma liczne zastosowania i może być spożywany zarówno z pieczywem na kanapkach czy tostach, jak i w rozmaitych potrawach. Bardzo często wykorzystywany jest jako:

  • farsz do pierogów i naleśników,
  • składnik do sałatek, np. z rukolą, łososiem i pomidorkami,
  • zabielacz do zup i sosów,
  • dodatek do pizzy i różnych zapiekanek.

Charakterystyczny, słonawy smak pasuje do wielu dań. Spora zawartość tłuszczu sprawia, że ser ten łatwo się rozpuszcza. Jego wykorzystanie w dużej mierze zależy od inwencji przygotowującego posiłki.

Jak wytwarza się bryndzę?

Powstały po ogrzaniu sfermentowanego mleka owczego i odciśnięciu z serwatki ser podpuszczkowy jest mielony, solony i poddawany dojrzewaniu. Przechowuje się go w specjalnych, drewnianych formach. W zależności od pory roku w sprzedaży jest bryndza majowa lub jesienno-zimowa. Pierwsza, wyrabiana wyłącznie z mleka owczego, cechuje się łagodnym smakiem i oryginalnym aromatem, charakterystycznym dla tego rodzaju mleka. Natomiast drugi z tych dojrzewających serów, w którym jest niewielki dodatek mleka krowiego, jest ostrzejszy w smaku. Ma też delikatną goryczkę. Ser ten może mieć różną zawartość tłuszczu, a im jest ona wyższa, tym smaczniejszy jest produkt.

Czy bryndza jest zdrowa?

Chociaż ser ten jest dość kaloryczny, warto sięgać po niego, ponieważ jest bogaty nie tylko w wapń i białko, ale również witaminy. Zawiera także mnóstwo dobrych bakterii i probiotyków, mających zbawienny wpływ na układy trawienny oraz odpornościowy. Jeśli jesteś amatorem specjałów góralskich, odwiedź stronę sklepu internetowego i zamów samą bryndzę lub zestaw pysznych, podhalańskich serów!