Z jakiego mleka wytwarzana jest prawdziwa bryndza?

Z jakiego mleka wytwarzana jest prawdziwa bryndza?

Osoby zainteresowane charakterystycznym, ostrym smakiem serów owczych chętnie wykorzystują je w codziennej diecie. Zawierają one zdecydowanie więcej tłuszczu, białka i wapnia niż podobne produkty z mleka krowiego. Jeśli jesteś zdecydowany na włączenie ich do swojego menu, przeczytaj poniższy tekst i dowiedz się, jak wygląda proces ich wytwarzania.

Jak wytwarza się bryndzę?

Ten charakterystyczny pod względem smaku, zapachu i konsystencji podpuszczkowy ser owczy produkowany jest z mleka poddanego procesowi fermentacji. Surowiec ten jest delikatnie ogrzewany, a następnie odciskany z serwatki zwanej żętycą. Otrzymany w ten sposób produkt jest mielony, solony oraz poddawany procesowi dojrzewania w specjalnych, drewnianych formach. Bryndza majowa powstaje w stu procentach z mleka owczego, natomiast jesienno-zimowa wytwarzana jest z mleka owczego z dodatkiem twarogu z mleka krowiego. Pierwszy rodzaj ma łagodny smak i charakterystyczny aromat, drugi natomiast cechuje się ostrzejszym posmakiem z nutką goryczy.

Do czego pasuje bryndza?

Ten wyjątkowy pod każdym względem ser góralski ma bardzo szerokie zastosowanie. Doskonale smakuje na kanapkach i tostach, ale sprawdzi się też jako dodatek do zapiekanek, zup i sałatek z rybą wędzoną czy szynką. Świetnie komponuje się z rozmaitymi warzywami, takimi jak cukinia, bakłażan, papryka itp. Można go również użyć do zabielania zup i sosów, np. grzybowego, a także jako farsz do pierogów i naleśników przygotowywanych na słono. Smakosze z pewnością znajdą dla niego wiele innych zastosowań.

Jakie składniki odżywcze ma ten ser?

Oprócz wspomnianych już wcześniej tłuszczu, białka i wapnia, w bryndzy są też:

  • witaminy A, E,
  • kilka witamin z grupy B,
  • kwas linolowy.

Jest ona także doskonałym źródłem dobrych bakterii i probiotyków. Dlatego lekarze często zalecają spożywanie bryndzy osobom mającym problem z układem trawiennym lub immunologicznym. Badania wykazały, że mikroorganizmy probiotyczne znajdujące się w tym serze, mimo jego wysokiej kaloryczności, są potencjalnie pomocne w obniżeniu cholesterolu, poziomu cukru, a nawet ciśnienia krwi.

Alergia na laktozę a bryndza

Podczas procesu produkcji tego sera laktoza jest rozkładana na kwas mlekowy, dlatego gotowy produkt zawiera jej niewiele. Jest zatem bezpieczny dla osób z jej nietolerancją, a jego spożywanie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Chcesz przekonać się o walorach zdrowotnych i smakowych bryndzy? Odwiedź stronę sklepu i złóż zamówienie!