Czym są zakwaski?

Czym są zakwaski?

Wszelkie produkty fermentowane są bardzo polecane i cenne dla zdrowia. Poza tym, że wielu osobom smakują, stanowią ważny składnik dobrze zbilansowanej diety. Zaleca się, by sięgać między innymi po kiszonki, zwłaszcza w okresie zimy, gdy świeżych warzyw brakuje, ale świetnym wyborem są też fermentowane produkty mleczne, jak jogurt. W dodatku można je łatwo i szybko przyrządzać w domu, wykorzystując zakwaski, o każdej porze roku. Dowiedz się na ten temat więcej!

Domowe fermentowane produkty

Przyrządzanie fermentowanych produktów mlecznych w domu nie jest niczym skomplikowanym. Oczywiście najbardziej znane jest zsiadłe mleko, które wykonuje się bardzo prosto, odstawiając w ciepłe miejsce niepasteryzowane mleko. Tak naprawdę jednak nie każdy jest w stanie uzyskać odpowiednie warunki (najłatwiej o to latem), a przede wszystkim —  kupić dobre mleko. Każdy zaś może, z kupionego w najbliższym sklepie produktu, wykonać pyszny jogurt naturalny —  wystarczy wykorzystać do tego zakwaski, czyli produkty oparte na bakteriach powodujących naturalną fermentację.

Dlaczego warto?

Powodów, dla których warto zdecydować się na taką domową produkcję, jest wiele. Na pewno oznacza to spore oszczędności, gdyż dobrej jakości jogurt kosztuje więcej niż mleko. Poza tym domowe wyroby są w pełni naturalne i wolne od niepożądanych dodatków —  ma się pełną kontrolę nad tym, co się do nich dodaje, są zatem zwyczajnie zdrowsze. Co więcej, produkcja jogurtów to wielka frajda oraz sposób na zapewnienie sobie ich ciągłej dostawy bez konieczności pamiętania o zakupach. Są to zaś bardzo cenne elementy zdrowej diety — mogą być zamiennikiem śmietany, dodatkiem do muesli itp.

Domowa produkcja —  to jest łatwe!

Samodzielne wytwarzanie jogurtów jest prostsze niż się wydaje, wystarczy zaopatrzyć się w starter do fermentacji oraz mleko. Znakomity efekt —  gwarantowany!